Sawo nilœ.
Mengapa agaknya di
negeri lain semuanya mengenali dengan ciku, tetapi di Kelatae pulok sawo nilœ.
Mungkinkah perkataan sawo nilo telah di Kelantanized dari perkataan Sapodilla
........
Nama saintifik bagi
buah ini ialah Manilkara zapota, sejenis pokok berkayu yang berasal dari Mexico
dan di perkenalkan di kawasan sebelah sini (Filipina) semasa penaklukan
Sepanyol.
Di India di kenali
dengan chikoo/sapota di India, Bangladesh sofeda , Asia Tenggara and Pakistan
chikku/chiku/ciku, chico di Filipina, sawo di Indonesia, hồng xiêm (xa pô chê)
di Vietnam, sapodilla di Guyana, sapodilla/rata-mi di Sri Lanka, lamoot (ละมุด) di Thailand dan Cambodia, níspero di Colombia, Nicaragua, El
Salvador, Dominican Republic dan Venezuela, nípero di Cuba dan Dominican
Republic, dilly di The Bahamas, naseberry di kebanyakan West Indies, dan sapoti
di Brazil.
Jus Sawo Nilœ
Bahan:
2 biji sawo nilœ
1 gelas susu
2 scoop ais kerim
vanilla
gula
5 ketul ais
Cara :
• Koyak
dan kerat buah sawo nilœ.
• Masuk
sawo nilœ, susu, gula ke dalam food processer dan hancurkan.
• Tuangkan
dalam gelas dan masukkan ais kerim.
• Bahan-bahan
untuk 2 gelas
2 comments:
salam. sawo niloe @ ciku. sejenis buah berperas amat kelat masa putiknya, tapi amat manis , berair bila masak betul. anih juga macam buah khurma. putiknya amat kelat tapi bila masak, sangat manis hingga sesetengah org menganggap ianya disira gula/sugar/sakar.khurma @ tamar (bukan tamarhind/khurma india/ si celagi /asam jawa/ tu)boleh dikeringkan diimpot ke mulut kita di malaysia,tahan lama hingga menjadi buahan yg perlu dikeluarkan zakat dalam syariat islam. teruskan usaha anda mempromosi uniknya kelantan, that's why we love kelate.............
me baghu tahu.. uhuhu
Post a Comment