18 Dec 2008

Gurindam Tok Guru

Gurindam Tok Guru

Mursyidul Am, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengemukakan gurindam untuk bakal pengundi dalam Parlimen Kuala Terengganu sebagai panduan sebelum mengundi.

Gurindam itu berbunyi:

Nak beri rasuah salah,
tak beri rasuah kalah,
akhirnya jadi serba salah,
kerana itu jom pakat undi PAS.

Sebelum ini beliau pernah mengemukakan gurindam politiknya untuk dimanfaatkan oleh rakyat Kelantan sebelum pilihan raya umum 1990 yang masyur sehingga kini.

Gurindam berkenaan berbunyi:

Beri duit ambil,
beri kain pakai,
beri gula kacau,
bila mengundi pangkah bulan.


Untuk Orang Kuala Terengganu : 'Jangang ikuk ere sangak ke AMNO tu'

dari : http://www.harakahdaily.net/

14 Dec 2008

Sudu Senor



Sudu Senor

Sudu-sudu senor
Mok mu tido lagu mana??

Ayat-ayat ini selalu dialunkan setiap kali menangkap serangga yang unik ini semasa kecil-kecil dulu. Biasanya entah bagaimana, sang sudu seno akan memberi reaksi terhadap alunan ini. Kaki hadapan yang panjang itu dibengkokkan lalu kepala digerak-gerakkan ke kiri dan kanan. Satu bentuk hiburan zaman dahulu sebelum wujudnya internet atau PS.

Sudu Senor juga pernah di popularkan oleh adik Abae Zu dulu sebagai nick IRC nya semasa dia menuntut di Hull, UK dahulu.

Sudu seno atau mentadak mentadu adalah sejenis serangga karnivor yang tergolong dalam keluarga Mantidae. Biasanya berwarna HIJAU (orae kito), tapi boleh didapati juga dalam berbagai warna. Saiznya pula ada yang besar dan ada yang kecil bergantung kepada spesisnya.

Sudu seno adalah serangga yang sangat ‘cool’. Sekiranya kita berpeluang memerhatikannya, ia tidak bergopoh-gapah, walau pun dalam menangkap mangsanya. Dengan kedua-dua kaki hadapan yang mempunyai duri-duri yang tajam diangkat dan menunggu dalam keadaan tidak bergerak sedikit pun, sudu seno akan menunggu mangsa yang lalu. Disebabkan warnanya yang seakan-akan persekitaran ia dapat melakukan penyamaran dengan baik. Apabila mangsa berada dekat dengannya, dengan serta merta ia menujah kaki hadapannya yang sangat kuat itu dan menangkapnya, lalu mengigit dan terus menelannya.

Selepas ini sekiranya terjumpa dengan sudu senor, jangan apa-apakan nya. Selain dari ‘cool’, cantik, orae kito, ia boleh dijadikan sebagai pest control semula jadi.


13 Dec 2008

Daging Musir

Daging Musir

Selamat Hari Raya Aidil Adha/Haji/Korban/Gerbae kepada semua. Walau pun ia tidak semeriah Hari Raya Puasa tetapi terasa juga kemeriahannya di Kelantan. Orae Kelatae cuti 2 hari, 8 dan 9 Disember. Hari Raya ini dikaitkan dengan ibadah Haji dan juga ibadah Qurban iaitu penyembelihan binatang ternakan seperti lembu, kambing, biri-biri atau unta. Hukum berqurban adalah sunat muakkadah, sunat yang sangat-sangat dituntut. Sepatutnya setiap keluarga yang berkemampuan melakukan qurban. Harga sebahagian lembu adalah diantara RM280.00 - RM350.00, bergantung kepada saiz lembu. Jika dibandingkan dengan harga rokok atau bil prepaid telefon, tidak seharusnya kita berkira untuk berqurban.

Acara gerbae bermula apabila semua peserta akan berkumpul untuk melakukan akad jual beli. " Ambo beli sebahagian dari tujuh bahagian". Serta niat qurban, "sahaja aku berkorban untuk diri dan keluarga ku pada tahun ini kerana Allah taala." Setiap ekor lembu dibahagikan kepada tujuh sahaja, tidak lebih atau kurang.
Agenda kedua adalah perebah lembu, dimana lembu dijerat kaki untuk dijatuhkan, ini memerlukan kepakaran dan akan hanya dilakukan oleh ahli-ahli yang berpengalaman, yang lain cuma tolong tarik tali saja. Setelah lembu jatuh, keempat-empat kakinya di ikatkan lalu lembu itu dipusingkan kearah qiblat.

Seterusnya semua peserta akan memberi 'wakil' kepada tukae jembelih (tukang sembelih) untuk menyembelih lembu tersebut. Semasa pisau berada di leher lembu semua orang akan bertakbir dan seterusnya pisau yang tajam dilalukan ke leher lembu sehingga putus urat semerih nya. Ikatan kaki dileraikan supaya lembu boleh 'tendae ssaka' (tendang pusaka) iaitu meronta. Untuk menentukan nyawa pada lembu tersebut sudah tiada lagi, kuku kakinya akan diketuk dengan hulu pisau, sekiranya tiada reaksi bermakna ia sudah mati. Selepas itu sahaja semua yang terlibat akan ssiang lembu sehingga tamat, dan dibahagikan kepada semua peserta.
Diantara bahagian yang menjadi favourite adalah daging musir (dalam dan luar), perut muda, batu dan daging cinonok. Bagi siapa yang tidak pernah berqurban, cuba lah Hari Raya Haji tahun depan sekiranya umur panjang. Seronok!

Sebenarnya musir
adalah perkataan dari 'muscle' yang telah di Kelantanized. Daging musir adalah daging batang pinang (sirloin), bahagian daging yang paling lembut.
musir : muscle > a band or bundle of fibrous tissue in a human or animal body that has the ability to contract, producing movement in or maintaining the position of parts of the body: the calf muscle : the sheet of muscle between the abdomen and chest.





Appropriate dress code for gerbae, seluar pendek, t-shirt and a kopiah

12 Oct 2008

Buah Pisæ

Buah Pisæ

Pisæ (PISANG) adalah sejenis tumbuhan sentiasa berherba (tidak berkayu), yang mempunyai daun besar, dan boleh mencapai ketinggian sehingga 10m (33 kaki). Ia dari genus Musa, keluarga Musaceae. Pisæ pada mulanya adalah sejenis tumbuhan liar di Asia Tenggara ia itu dari spesis Musa acuminata dan M. balbisiana, kini berjaya dikomersialkan terutamanya M. sapientum. Ia kini ditanam di kebanyakan kawasan tropika, terutamanya di kawasan tanah rendah yang lembap.

Pisæ adalah buahan tropika yang paling banyak dimakan, dengan keluaran tahunan lebih kurang 35,000,000 tan dengan Amerika Latin dan West Indes sebagai pengeksport utama ke Amerika Utara dan Eropah. Pisæ mempunyai 1,001 khasiat, kaya dengan pelbagai vitamin.

Terdapat berbagai jenis pisæ yang dikenali dengan berbagai nama di Malaysia. Di Kelatæ ada pisæ gerasa, ggala, jela berangan, jela bunga, kapas, kebatu, kelat jambi, kelat keling, kelat lega, lemok manih, nakoe (nangka), tanduk dan lain-lain.

Banyak cara kita makan pisæ. Ia boleh direbus, goreng, bakar dan dan di buat berbagai juadah seperti pengat, lepat, kkoleh, sira serta jjeput (jemput-jemput). Disamping itu juga pisæ dan juga bunganya (jantung) boleh dibuat lauk pauk untuk di makan bersama nasi.

Pada asasnya, semua pisæ boleh dimakan, bagaimanapun ada berapa jenis pisæ yang tidak dimakan seperti pisæ ggala dan pisæ hutan kerana terlalu banyak biji. Ada pisæ yang dimakan mentah dan ada juga tidak boleh dimakan mentah.

Pisæ boleh membekalkan tenaga. Pisæ mengandungi asid, enzim, dan sebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semula jadi iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa. Gula semula jadi ini amat penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Pada zaman dahulu sebelum baby’s food diperkenalkan ibu-ibu memberi makan pisæ lecek sebagai makanan tambahan kepada anak mereka. Makæ pisæ boleh sihatkan badan. Ia memberikan banyak khasiat kepada tubuh badan kerana secara keseluruhannya ia mengandungi tenaga, vitamin A, serat, vitamin C dan Kalsium.

2 biji pisæ emas mengandungi

100 kalori
73gram (g) air
1.4g protein
23 g karbohidrat
1.7 g serat
380 mikro gram (mg)
karoten (pre vitamin A)
63 RE vitamin A
8.3 mg vitamin C
342 mg kalium

Khasiat nya pula pisæ mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat.

Kegunaan pisæ adalah berbagai. Daun, batang, buah, bunga pisæ boleh dibuat macæ-macæ.

  • Alas makanan kerana menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas. (makæ di Curry House).
  • Bukus (balut) kuih atau masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat.
  • Buat rakit.
  • Urat (gentian) boleh diproses buat tali dan bahan seumpamanya seperti guni.
  • Makan masak atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat, dan dijadikan kerepek.
  • Jantung pisæ dibuat sebagai ulam selepas dicelur.


Sira Pisæ

Bahan-Bahan : pisæ (nangka , kebatu dll), gula kastor, bunga cengkih, kulit kayu manis dan pewarna kuning.

Cara membuat: Masakkan gula di atas api yang perlahan sehingga warna bertukar menjadi kekuning-kuningan. Sesudah itu masukkan bunga cengkih, kulit kayu manis, pewarna kuning dan pisæ. Biarkan pisæ itu sebati dan boleh dihidangkan.


Pengat Pisæ

Bahan-Bahan: pisæ (nangka, kebatu dll) dipotong, santan dari sebiji kelapa, gula kabung, daun pandan dan sedikit gula pasir.

Cara membuat: Masukkan santan ke dalam periuk kemudian masukkan gula kabung dan daun pandan. Masukkan pisæ setelah santan mendidih. Untuk perisa tambahan, masukkan gula dan sedikit garam.


Jjeput Pisæ

Bahan-Bahan: gula, tepung gandum (diayak), pisæ kapas, sedikit garam, baking powder dan minyak untuk menggoreng.

Cara membuat : Kupas pisæ, lecek dalam mangkuk. Campurkan gula, tepung gandum dan kacau rata-rata. Panaskan anggaran 1/2 kuali minyak. Letakkan sehelai kertas serap minyak & bentangkan diatas pinggan. Cedok adunan dengan sudu basah & masukkan ke dalam minyak yang panas dengan menggunakan sudu basah yang lain untuk membulatnya. Goreng hingga kuning, sambil membalik-baliknya perlahan-lahan dengan belakang sudip berlubang. (Ini menjadikan kuih itu berbentuk bulat). Toskan hingga kering & hidangkan dalam pinggan kuih.


Acar Putik Pisæ Ggala

Bahan-Bahan: pisæ ggala putik, lada kering, halia, bawang putih, bawang merah, bawang besar, 1 cawan santan, minyak, cuka, garam dan gula secukup rasa.

Cara membuat: Pisæ dibuang kulit hitamnya kemudian dikelar-kelar melintang, halus-halus dan direndam dalam air garam. (Semasa merendam ramas-ramaslah pisæ itu supaya keluar rasa kelatnya. Rendamlah lebih kurang 15 minit). Lada kering , bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat. Panaskan periuk, tuang minyak untuk menumis.Bila minyak panas, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk. Bila naik bau tuangkan santan, kemudian masukkan cuka, gula dan garam sebagai perasa. Pisæ yang telah dibersihkan, ditoskan. Bila kuahnya sudah elok mendidih dan naik minyak di atasnya, masukkan putik pisæ tadi, biar sekejap kemudian angkat dan hidangkan.


Gulai Putik Pisæ

Bahan-Bahan: putik pisæ , minyak, ikan bilis, santan pekat , air, cili padi dan kunyit hidup.

Cara membuat : Cili padi dan kunyit hidup dikisar lumat. Pisæ muda dibersihkan dan dipotong dua, rendam bersama air, garam dan asam. Tumis bahan kisaran dan ikan bilis. Masukkan pisæ muda dan sedikit air (reneh). Masukkan santan pekat dan air didihkan dengan api yang perlahan rasa garam secukup rasa.


Teresek Jantung Pisæ

Bahan-bahan: Keropeh ayam (tengkuk,kaki,kepak, pedal, jantung atau hati), jantung pisæ, 2 cawan santan pekat, kerisek, cili merah dan hijau, garam, gula atau nnisæ, asam jawa atau asam gelugor, rempah kari daging timbang. (Boleh beli di Pasar Siti Khadijah).

Bahan kisar : Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan sedikit cili kering.

Cara membuat: Keropeh ayam dipotong kecil, jantung pisæ dihiris-hiris halus direndam dalam air berisi garam kasar lebih kurang 1 - 1½ jam, lepas tu tapis, dan perah untuk buang kelatnya. Tumis bahan kisar hingga wangi. Lepas itu masukkan rempah kari, biarkan agak wangi baru masukkan potongan keropeh ayam tadi. Biarkan ayam masak sebati dengan kari tadi. Masukkan jantung pisæ, bila jantung sudah agak lembut , masukkan kerisek, garam dan sedikit gula/nisæ. Kacau dan biarkan sehingga kuah agak pekat. Masukkan cili potong, air asam jawa dan rasakan masin dan masamnya (sedikit rasa masam aja), biarkan masak sekejap.

8 Oct 2008

Bahaso Kelatæ 101 Siri 0011

Kata Adjektif


sambungan ....


lekat ggondeng : melekat dengan kuat
lemah lotek : sangat lemah
lembik lotek : sangat lembik
licin moner : habis licin
luas lita : sangat luas
lumat leik : lumat habis
malam bole : waktu malam
manis lleting : sangat manis
mase cetum; mase ppurik : sangat masam
masin pperat : sangat masin
meroh mmere : sangat merah
mmalah hapah : sifat sangat pemalas
nipis seriak : sangat nipis
nnakut apah; nnakut hapah : sifat sangat penakut
pahit llepe : sangat pahit
panas bekuan; panas benge; panas bekobot; panas ce : keadaan yang sangat panas
panjang ddaung; panjang jjolor; panjang celerek : sangat panjang (bergantung pada benda)
pedas nnyenga : sangat pedas
pendek kketot : sangat pendek
penuh litir; penuh rumbu : keadaan bekas yang penuh sampai ke atas
pucat putih; pucat kesi : sangat pucat
punah janae : rosak binasa
puteh sueh; puteh lueh; puteh sepor : sangat puteh (bergantung pada benda)
putik ddekoh : buah yang belum masak
rebah ccatak; rebah bek; rebah ping : keadaan jatuh


29 Sept 2008

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Assalamualaikum Sempena Ramadhan sudah sampai ke penghujung dan Syawal akan tiba, saya ingin mengambil kesempatan untuk memohon seribu/sejuta kemaafan terhadap segala kesalahan yang telah di lakukan samada secara siuman atau kurang siuman.

Ya ALLAH, akhir Ramadhan yang barakah ini, Muliakan dan Sayangi semua Sahabat-Sahabat ku.

Bahagiakan keluarganya.
Sihatkan tubuh badannya.
Berkati rezekinya
Kuatkan Imannya
Beri Kenikmatan ibadah padanya
Jauhkannya dari Fitnah
Suburkan benih keislaman pada zuriat dan keturunannya
Masukkan dia ke dalam SyurgaMU tanpa hisab
Amin Ya ALLAH.
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN

From :

Marzuki Yusoff
Wan Suhana Wan Husain
Hilmi Hisham Marzuki
Shahira Sofea Marzuki
Shafiqa Sufina Marzuki


سلامت هاري راي عيدالفطري

معاف ظاهير باطين

kalu tak bayar tterah lagi, gi lah, tok imae nok tutup keda doh

8 Sept 2008

Zakat Fitrah

Zakat Fitrah

Zakat terbahagi kepada dua jenis, iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta-benda

Nilai semasa zakat badan ataupun zakat fitrah adalah bergantung di negeri masing-masing. Pada kebiasaannya ketua keluarga akan membayar kepada amil di masjid yang berdekatan dalam bulan Ramadhan

Tujuan besar mengeluarkan zakat ialah untuk menolong anggota-anggota masyarakat yang susah menderita dan yang berkehendakkan kepada pertolongan -pertolongan material juga menggalakkan orang-orang yang berada supaya sentiasa bersifat pemurah dan suka menolong orang-orang yang susah

Hikmah-hikmah mengeluarkan zakat ini memanglah banyak. Di antaranya dapat dirumuskan berikut:

  • Untuk memberi pertolongan kepada orang-orang susah dan fakir miskin.
  • Untuk menjauhkan sifat-sifat bakhil dari orang-orang Islam.
  • Untuk menggalakan orang-orang Islam yang berada supaya sanggup berkorban dengan harta-benda mereka untuk kepentingan masyarakat dan agama.
  • Untuk menguatkan tali persaudaraan di antara orang-orang berada dengan orang-orang yang tidak berada.
  • Sebagai tanda bersyukur di atas nikmat- nikmat yang telah dikurniakan Allah.
Syarat-syarat wajib zakat secara amnya empat perkara, iaitu:
  • Islam
  • Merdeka
  • Sempurna milik
  • Sampai nisab, iaitu sampai kadar tertentu bagi tiap-tiap harta yang diwajibkan zakat.
Orang-orang yang berhak menerima zakat ada lapan golongan iaitu :

  • Orang-orang fakir: Orang yang tidak memiliki harta dan tidak mempunyai pekerjaan yang boleh menjamin kehidupannya
  • Orang-orang miskin: Orang yang memiliki harta tetapi tidak mencukupi untuk keperluan hidup
  • Amil-amil: Pegawai-pegawai yang dilantik oleh pihak yang berkenaan untuk memungut zakat
  • Orang-orang mualaf: orang-orang yang perlu dijinakkan hati mereka kerana baru menganut Islam
  • Hamba Mukatab: Hamba yang dijanjikan oleh tuannya akan dimerdekakan jika ia membayar wang kepadanya
  • Orang-orang yang menanggung hutang
  • Untuk kepentingan agama Allah
  • Orang-orang musafir yang terputus perbelanjaan
Di kategori mana agaknya letak Syarikat Telco dalam kedudukan asnaf lapan ini apabila kita melakukan pembayaran zakat melalui SMS?
Kadar Zakat Fitrah Tahun 1429 Hijrah
Johor : RM6.50
Kedah : RM7.00
Kelantan : RM7.60 - mahal jugak tu weh
Melaka : RM6.30
N.Sembilan : RM6.50
Pahang : RM7.30
Perak : RM7.00
Perlis : RM5.00/RM7.00
Pulau Pinang : RM7.30
Sabah : RM7.70
Sarawak : RM7.50
Selangor : RM5.20
Terengganu : RM6.00/ RM7.00 / RM8.00
Kuala Lumpur : RM5.20
Labuan : RM5.20
Putrajaya : RM5.20