22 Jan 2013

Lepaskan Saja Gelas Itu!

Lepaskan Saja Gelas Itu!

Seorang Profesor memulakan kelasnya dengan memegang sebuah gelas dengan sedikit air di dalamnya. Beliau mengangkat gelas itu supaya semua pelajarnya dapat melihat lalu bertanya "Berapa kah agaknya berat gelas ini?"

'50g ! '..... '100g ! '..... ''125g ! ... Pelajar menjawab.

"Saya sebenarnya tidak tahu melainkan saya menimbangnya," kata Profesor, "tetapi, saya ingin bertanya, apakah yang akan berlaku sekiranya saya memegang gelas seperti ini untuk beberapa minit? "

'Tiada apa-apa' ..... kata pelajar.

'OK apa yang akan berlaku jika saya memegang ia seperti ini selama sejam?' tanya Profesor lagi.

'Lengan Prof mungkin akan mula rasa sakit "kata salah seorang pelajar

"Betul, sekarang apa yang akan berlaku jika saya memegang seperti ini selama satu hari?"

"Lengan Prof akan menjadi kebas, dan Prof mungkin mendapat tekanan otot yang teruk serta melumpuhkan dan perlu pergi ke hospital, pasti!" Kata seorang pelajar lain disambut dengan gelak ketawa pelajar-pelajar lain.

"Very good, tetapi semasa semua ini, adakah berat gelas ini berubah? " tanya Profesor.

'Tidak' .... jawab semua pelajar.

"Jadi apakah yang menyebabkan lengan saya sakit dan otot mendapat tekanan?"

Pelajar semua bingung memikirkannya.

"Apa yang perlu saya lakukan untuk menghilangkan rasa sakit itu?" tanya Profesor lagi.

"Lepaskan saja gelas itu!" kata seorang pelajar

"Tepat sekali!" kata Profesor itu.

Masalah hidup adalah sesuatu seperti ini juga. Biarkan selama beberapa minit dalam kepala anda ia akan kelihatan OK. Fikirkan tentangnya untuk masa yang lebih lama, ia akan mula sakit. Biarkan lebih lama lagi ia akan mula melumpuhkan anda, dan anda mungkin sudah terlambat dan tidak dapat berbuat apa-apa lagi pada ketika itu.

Adalah penting untuk memikirkan tentang cabaran atau masalah dalam kehidupan kita, namun YANG LEBIH PENTING adalah 'LEPASKAN SAJA MEREKA’ pada setiap malam sebelum kita tidur ...

Dengan cara itu, kita tidak akan tertekan, kita bangun setiap hari dengan perasaaan segar dan kuat serta boleh mengendalikan apa-apa saja keadaan, apa jua cabaran yang datang!

Jadi ingat kawan-kawan ku, apabila memulakan hari kita hari ini, 'LEPASKAN SAJA GELAS ITU! '

1 comment:

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...