4 Sep 2011

Buah Kecubung

Buah Kecubung

Kecubung atau nama botaninya Datura fastuosa adalah sejenis tumbuhan herba renek yang mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Ia tergolong di dalam keluarga Solanacea. Pokok jenis renek ini boleh mencapai ketinggian sehingga 2 m. Batang bersifat tegak, licin atau berambut sedikit. Ranting dan daunnya berwarna keungguan terutama ketika muda. Berdaun ringkas, berbentuk bujur yang melebar dibahagian bawah, berukuran 9-18 cm panjang, hujung daun berkeadaan runcing ('acuminate'). Urat daun timbul dipermukaan bawah.

Tangkai daunnya panjang,boleh mencapai sehingga 16 cm. Bunganya besar dan panjang berbentuk seperti trompet, bewarna putih dan mempunyai warna ungu di hujung kelopak. Buah kecubung hitam berbentuk bulat dan dipenuhi dengan duri-duri pendek. Buah yang telah masak akan pecah dengan sendiri untuk mengeluarkan biji benih. Biji benih tersebut kelihatan seperti biji cili tetapi lebih besar, berbentuk seperti kekacang dan berwarna keperangan. Sebiji buah mengandungi lebih kurang 500 biji benih.

Setiap bahagian tumbuhan ini adalah bertoksid kerana ia mempunyai bahan aktif iaitu daturine. Daturine mengandungi alkaloid laevoscyamine, hyoscine atau scopolamine dan sedikit atropine. Alkaloid tumbuhan ini akan bertindak dan menghasilkan anti-cholinergic manifestasi. Dengan memakan mana-mana bahagian tumbuhan ini sama ada biji, buah atau bunga akan menyababkan muka menjadi merah, anak mata membesar, kekeringan dan melecur di mulut, dahaga, kesukaran menelan, diikuti rasa mengantuk, keletihan, hyperthermia dengan sejuk yang melampau dan juga inkoordinasi. Menggosok mata dengan tidak sengaja selepas memegang tumbuhan ini akan menyebabkan pembengkakan anak mata . Kematian juga tidak mustahil akan berlaku kerana disebabkan oleh respiratori paralysis .

Khasiat dan Kegunaan

Bunga kecubung dihiris nipis dan dikeringkan sebelum ia dicampur dengan tembakau untuk dihisap sebagai rokok bagi merawat penyakit lelah. Kelopak bunga yang dikeringkan juga boleh dihisap seperti rokok bagi tujuan yang sama. Seduhan kelopak bunga boleh diminum bagi merawat sakit jiwa. Penggunaan luaran daun kecubung dikatakan dapat meransang pertumbuhan rambut, melegakan kembung pada kanak kanak dan merawat sakit tulang. Penggunaan kecubung perlu diawasi kerana kehadiran racun-racun seperti kimia hyoscyamine, scopolamine dan atropine yang boleh menyebabkan khayal.
No comments: