24 Jun 2009

Beguri Kelantan Trade Centre

Kelantan Trade Centre
Pusat Dagangan Kelantan atau lebih dikenali dengan Kelantan Trade Centre (KTC) kini telah siap. Sekiranya Tuan Puan berada di sekitar Kota Bharu, tentunya akan terpandang bangunan ini. Ia terletak di Jalan Bayam, berdekatan dengan Stadium Sultan Mohd IV, Medan Usahawan, Perpustakaan Awam dan lebih tepat lagi di antara Hospital Pakar Perdana dan Hotel Perdana. Ia akan menjadi mercu tanda baru di Negeri Kelantan.

Senibinanya berkonsepkan Islam, tentu saja. Projek ini dibangunkan secara usaha sama di antara PKINK dan Kumpulan Kelkon. Ia diuruskan oleh KTC Convention & Apartment Sdn Bhd, sebuah anak syarikat.

KTC mempunyai komponen seperti berikut :-

1 Blok 8 Tingkat Office Tower :
- 6 Tingkat Ruang Pejabat (8,000 kp/tingkat) & 2 Tingkat Retail
- 3 Convention Center (16,500 kp)

1 Blok 18 Tingkat Apartment Tower:
- 255 Unit Service Apartment
- 4 Unit Penthouse
- Bistro / Cafe ( 3,000 kp) terdiri dari dapur dan tempat makan

- Conference Room terbahagi kepada 2 ia itu North Wing & South Wing

Karnival Pekerjaan

Tempat kawae kerja akan beguri mengadakan event yang pertama di KTC. Pada 11 & 12 Julai 2009 Jabatan akan mengadakan Program Penempatan Pekerjaan (3P) @ Karnival Pekerjaan @ Jobfair. Pada hari-hari tersebut sejumlah majikan akan mengadakan aktiviti temuduga terbuka, bagi mendapatkan pekerja-pekerja baru. Pencari kerja yang terdiri dari berbagai peringkat (ijazah, diploma, STPM, SPM dan lepasan kemahiran) biasanya akan berebut-rebut datang untuk mendapatkan peluang kerja. Majikan adalah terdiri dari berbagai industri dan dari dalam dan luar Kelantan.

Pada hari tersebut juga, para penganggur akan berpeluang mendapatkan peluang kemahiran melalui Program Train & Place. Penyedia-penyedia latihan akan juga berada di sana bagi menyaring peserta-peserta yang sesuai untuk tempat mereka. Para graduan, belia dan pekerja yang diberhentikan kerja akan dapat memilih kursus-kursus yang digemari oleh mereka. Lepasan program Train & Place ini akan diberikan peluang kerja setelah tamat kursus kelak. Kalu tak dok kejo molek benar sertai.

Majikan yang akan mengadakan temuduga terbuka ada sebanyak 23, Penyedia Latihan sebanyak 20 dan juga ada 11 agensi awam yang akan mengadakan pameran hari terbuka masing-masing.

Kalau nak tahu lanjut pasal program ni boleh lah hubungi nombor ini, 09-7481870.

2 comments:

abah aman said...

salam abae zu,
Pah tu sapo kato kelate tok maju nyo...

abae zu said...

salam abah aman

Hok dudok bbawah ppurung dan sewaktu dengan nya sajo hok kato ggitu