3 Apr 2008

Tow Choo Bunut Payong Special

Tow Choo Bunut Payong Special

Bagi orang Bunut Payong, Kota Bharu, tidak sah jikalau semasa bekwoh tiada dalam menu masakan Tow Choo. Masakan ini di katakan berasal dari masakan Orang China, diperkenalkan kepada orang Bunut Payong, kira-kira 60 -70 tahun yang lalu. Masakan ini melalui proses pengubahsuaian dan menjadi makanan yang boleh diterima oleh orang Melayu. Kini masakan ini mempunyai berbagai variasi. Di sini kawe masukkan resipi 'asli' yang Mami kawe dapat dari Gemullah Mak nya, yang di pelajari dari sumber asal.

Tow Choo Bunut Payong Special

Bahan-Bahan
●      Paru-paru
●        Limpa
●        Jantung
●        Hati
●        Daging
●        Udang

●        Serai
●        Lengkuas
●        Halia
●        Bawang Merah
●        Bawang Putih
●        Udang Kering
]
]
]        Di mesin
]
]
]

●        Belacan
●        Manisan
●        Asam Jawa
●        Kacang Towchoo
●        Lada kering
●        Lada Hijau
●        Tomato Hijau

Cara

Panaskan minyak dan tumis serai, lengkuas dan halia yang di mesin hingga bertukar warna. Kemudian masukkan bawang merah dan bawah putih yang di mesin, lepas itu masukkan udang kering mesin dan belacan yang telah dihancurkan.

Masukkan daging, paru-paru, limpa, jantung, hati, daging dan tutupkan periuk, kemudian masukan udang. Tambahkan air, garam, manisan, air asam jawa, kacang towchoo dan lada kering yang telah di mesin.

Akhir sekali masukkan lada dan tomato kemudian angkat segera.


#taucu
#tauchu
#towchoo
#towcoo

1 comment:

Anonymous said...

Lepas ni kena letak resipi bihun goreng putih yang sedap tu pulok...